در اینجا به ۱۰ دلیل شایع احساس خستگی مزمن اشاره میکنیم که سه تای اول، از بقیه شایعتر هستند:
۱- غذایی که میخورید
همانطور که میدانید یکی از بهترین مواد خوراکی انرژیزا، قند و شکر، قهوه و مواد غذایی کافئین دار است؛ اما مسئله آنجاست که بعد از مصرف این مواد غذایی و انرژیزایی آن، یک خستگی شدید و نیز نوسانات قند خون به وجود میآید.
لذا به دنبال یک برنامه غذایی سالم باشید، یعنی رژیمی حاوی میوه و سبزی و پروتئینهای خالص و بدون چربی.
به گفته پزشکان، داشتن یک برنامه غذایی متعادل و سالم تأثیر واقعاً مثبتی در کاهش خستگی شما دارد و داشتن یک برنامه غذایی نامتناسب، تأثیری عکس.
۲- مدتی که میخوابید
خیلی از افراد به دلیل زندگی پرمشغله و یا به هر دلیل دیگری بهاندازه کافی نمیخوابند. اگر شما یکی از آنها هستید، لازم است از مصرف نوشیدنیهای کافئینی چند ساعت قبل از خواب جدا خودداری کنید. قبل از خوابیدن تلویزیون را خاموش کرده و محل خوابتان را آرام و بدون استرس نمایید.
۳- میزان ورزش و فعالیت بدنی شما
ورزشهای روزانه مثل پیادهروی، اگرچه نقش مؤثری در افزایش سطح انرژی و شادابی روحی و جسمی شما دارند، اما لازم است برنامههای ورزشی را بهگونهای تنظیم کنید که حداقل سه ساعت بازمان خواب شب شما فاصله داشته باشند، مخصوصاً ورزشها بدنسازی و ورزشهای سنگین. لازم است حداقل ۳ تا ۴ ساعت قبل از خواب این ورزشها تمامشده باشند.
توجه: درست است که شروع ورزش، حتی ورزش سبکی نظیر پیادهروی در افرادی که تابهحال کمتحرک بودهاند، عامل اصلی خستگی آنها میشود، اما واقعیت آن است که تداوم این ورزشها بهمرور به یک عامل انرژیدهنده تبدیل خواهد شد.
اما آیا دلایل جدیتری هم برای خستگی وجود دارند؟
دلایل خستگی که در بالا به آنها اشاره کردیم به نظر ساده میآیند و با تغییرات سادهای در سبک زندگی قابلدسترس هستند؛ اما شایعترین دلایل احساس خستگی آنهایی هستند که در ادامه میخواهیم به آنها بپردازیم.
پس اگر شما بعد از اصلاح سه علت بالا، همچنان احساس خستگی مزمن را داشتید، ممکن است پای یکی از مشکلات زیر در میان باشد:
۴- کمخونی
کمخونی یکی از شایعترین دلایل احساس خستگی دائمی است که با انجام یک آزمایش خون ساده میتوان به آن پی برد. این مشکل بیشتر در زنان وجود دارد، مخصوصاً خانمهایی که قاعدگی سخت و طولانیمدت را تجربه میکنند.
درمان کمخونی به علت اصلی کمخونی و نوع آن بستگی دارد؛ اما ازآنجاییکه شایعترین نوع کمخونی در جامعه ما کمخونی ناشی از فقر آهن است یک رژیم غنی از مواد غذایی آهندار و یا مصرف شربت و قرص آهن میتواند درمانکننده باشد. البته باید به پزشک مراجعه کنید تا علت کمخونی شمارا تشخیص دهد و نباید خودسرانه قرص آهن بخورید.
۵- کمبود مواد مغذی
مواد مغذی مانند پتاسیم و منیزیم نقش مهمی در سوختوساز بدن و انرژیزایی دارند. کمبود این مواد مغذی در بدن را نیز میتوان با انجام آزمایش خون تعیین کرد.
۶- مشکلات غده تیروئید
پرکاری و کمکاری تیروئید هر دو باعث احساس خستگی میشوند. با توجه به شیوع بالای بیماریهای تیروئید، لازم است با انجام یک آزمایش خون از وضعیت هورمونهای تیروئید خود مطلع شوید.
۷- دیابت
گروهی از بیماران دیابتی که همواره قند خون تنظیمنشده دارند، چه آنهایی که دارو مصرف میکنند و چه آنهایی که داروی خاصی را استفاده نمیکنند، معمولاً در ملاقات با پزشک خود احساس خستگی و بیحالی را گزارش میکنند.
پس اگر شما احساس بیحالی و خستگی دائمی، تاری دید و پر ادراری دارید، به شما توصیه میکنیم که آزمایش قند خون ناشتا را حتماً انجام دهید.
۸- افسردگی
اگر شما احساس خستگی و کسالت دارید و این احساس همراه است بااحساس ناامیدی، غم و اندوه و کاهش اشتها، احساس میکنید چیزی شمارا خوشحال نمیکند و دلیلی برای خوشحالی و شادی نمیبینید، ممکن است به افسردگی مبتلا شده باشید.
پس این احساس را دستکم نگیرید و با مراجعه به روانپزشک، از تشدید این علائم و جدیتر شدن بیماریافسردگی خود پیشگیری کنید.
۹- اختلالات خواب
اگر هیچوقت احساس سرزندگی و پرانرژی بودن ندارید، یکی از علتهای ممکن، اختلالات خواب است، مخصوصاً اگر در زمان خواب خروپف هم میکنید. خور و پف میتواند یکی از علائم بیماری آینه خواب باشد.
آینه خواب یکی از شایعترین اختلالات خواب است. مبتلایان به این بیماری در خواب دچار قطع و وصل شدن تنفس میشوند، اما برای این بیماری درمان نیز وجود دارد.
۱۰- بیماری قلبی تشخیص داده نشده
خستگی میتواند علامت بیماری قلبی نیز باشد، مخصوصاً در زنان. محققان میگویند اگر شما با ورزش کردن مشکلدارید، ورزش را از سطح سبک شروع کنید.
اما اگر بعد از مدتی حتی با کاهش شدت ورزش، شما همچنان احساس ناراحتی میکردید، ممکن است بیماری قلبی تشخیص داده نشده علت خستگی شما باشد.
خستگی٬ درمان خستگی٬ درمان خستگی با طب سنتی٬ علل خستگی٬ کمبود مواد مغذی